Sunday, January 29, 2012

Jika Najib popular tubuh s'jaya diraja siasat NFC

Jika Najib popular tubuh s'jaya diraja siasat NFCKUALA LUMPUR- Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya menggunakan populariti yang didakwa dimilikinya untuk bertegas menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat projek Pusat Fidlot Nasional (NFC), kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Najib didakwa sangat popular dan Umno pula tidak popular seperti Najib. Dalam keadaan Umno dilihat sangat bergantung kepadanya, sepatutnya beliau berani bertindak supaya wang rakyat sebanyak RM250 juta yang semua orang tertanya-tanya apa terjadi dapat dikesan ke mana perginya.

"Tetapi Najib tidak menunjukkan sebarang kecenderungan ke arah itu," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan, adakah apa yang dilihat sebagai ketakutan Najib menubuhkan suruhanjaya tersebut disebabkan kenyataan Shahrizat sebelum ini.

Dalam kenyataan yang dilihat umum sebagai ugutan, Sin Chew baru-baru ini memetik Shahrizat berkata,"beritahu saya pemimpin Umno yang mana tiada masalah".

Mahfuz juga menasihatkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak membuat apa-apa kenyataan mengenai NFC.

"Setiap kali Muhyiddin membuat kenyataan, makin besar keraguan rakyat terhadapnya," kata beliau.

Muhyiddin hari ini dilaporkan berkata, pembentukan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kemungkinan berlakunya penyelewengan dalam projek NFC tidak diperlukan.

"Kenapa takut sangat dengan suruhanjaya diraja menyiasat projek NFC? Apa yang nak disembunyikan sangat dari pengetahuan rakyat?

"Dan lebih penting untuk diketahui rakyat, adakah Muhyiddin tidak terlibat sama sekali dengan pemberian dana RM250 juta kepada National Feedlot Corporation (NFCorp) memandangkan ketika dana tersebut diberikan, Muhyiddin adalah Menteri Pertanian dan Asas Tani," kata Mahfuz.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar mengakui NFC dan NFCorp terikat antara satu sama ( SINI ) lain seperti yang dimeterai dalam perjanjian.

Beliau berkata, NFCorp perlu bertanggungjawab atas kelemahan yang berlaku dalam NFC walaupun mereka merupakan entiti yang berlainan.

Sebelum ini NFCorp mengatakan Laporan Ketua Audit Negara mengakui wujudnya kelemahan dalam NFC, yang merupakan agensi kerajaan dan bukan NFCorp yang dimiliki keluarga Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil.

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang berkata mengenai kelemahan yang wujud NFC dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat sekiranya terdapat unsur-unsur penyelewengan. -Harakahdaily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...