Wednesday, November 16, 2011

Kerajaan 1Malaysia Nak Membunuh Rakyat Ke...???

Betul ke... barangan yang di jual di Kedai Rakyat 1Malaysia low quality dan tidak mengikuti piawaian Akta Makanan 1983 dan Akta Peraturan-Peraturan Makanan 1985 (Akta 281).

Perghhhh... demi populariti nak nama punya pasal... takan sampai sanggup membunuh rakyat Tuan Haji Najib Razak ooiiii... lu biar benar beb bagi rakyat makan barangan low quality dan tak berkhasiat... hahaha... cer... jawap.. cer.. jawap...

Atau si Tony nih saja jer... nak buat fitnah bhai.... lu orang baca jelah kat bawah nih... hahahah... eerrr... bukan ke berita tu daripada Sinar Harian... muakakakaaaa....

Anda semua kena ambik tahu perkara ini... bukan sekadar mahal/tidak berpatutan malah tak berkualiti...

INGAT.... dan AWAS....!! Jika sesuatu makanan itu mendatangkan mudarat maka makroh dan boleh jatuh haram di makan... macam makan rasuah...!!! makan rasuah kesannya serupa macam makan babi.... ha.. ha... haaaarrraaaammmmmm.... tapi minum arak halallllll bagi puak2 umporno laaaa..... angkut bini orang pun haaaallllaaaaalllll....... kah.. kah.. kah...

Hati2 dengan produk di bawah ini...
Teruskan bacaan di bawah,

Selepas mendakwa harga barang di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) lebih mahal dari pasar raya besar, Pakatan Rakyat (PR) kali ini, mendedahkan sembilan produk di kedai terbabit tidak berkualiti.

Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua berkata, hasil ujian makmal dilakukan ke atas sampel produk mendapati, isi kandungannya tidak menepati piawaian, ditetapkan di bawah Akta Makanan 1983 dan Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985 (Akta 281).

Menurutnya, sembilan produk didakwa adalah sos tiram, jem nenas, ais krim, susu sejat, krimer pekat manis, minyak sapi, susu segar, sardin dan kari ayam (makanan dalam tin).

“Kandungan sos tiram, hanya mengandungi 0.6 peratus protein, berbanding kadar minimum 2.5 peratus ditetapkan di bawah Akta Peraturan-peraturan Makanan 166A (1).

“Manakala kandungan buah-buahan dalam jem nenas, menghendaki 35 peratus kandungan buah, sebaliknya hanya 8.87 peratus,” katanya di KR1M di Bandar Tun Razak, semalam.

Beliu berkata, kerajaan harus mengkaji dan menilai semula kandungan, selain kesalahan label produk tidak mengikut akta ditetapkan

“Sekiranya perlu, produk tersebut wajar ditarik balik daripada berada di pasaran,” katanya. -SH

Ini adalah komen dari rakyat Malaysia bernama Aruan Zamani Azol dalam Sinar Harian tu..;

Konon dalam buletin utama tv1,2,3,7,8,9 barangan @ produk KR1M bagusss.. setanding dengan barangan luar yang lain.., sekali terbongkar pehh..!!!! baru tau.. inilah taktik kerajaan memperbodohkan pemikiran rakyat malaysia.. dia pulak pandai berkata rakyat lebih bijak buat pilihan. So sekarang memang rakyat dah terlebih bijak laaa... yang semua ni terbongkar. Benda busuk kalau di simpan tetap akan berbau jugak.. siall kerajaan malaysia.... so mari kita pikir sama2.... adakah kita bangsa pengguna @ bangsa yang dipergunakan untuk kepentingan satu-satu politik.. pikir2kan dan renung2kan.

So amacam rakyat 1Malaysia sekalian... dah kena kencing dengan Keraaaajaan Barisan Nasional nih... mau sokong lagi kaaa...????

Kalau tetap nak sokong jugak memang BODOH aaarrrr.... lebih BODOH dari Lembu Shahrizat... muakakakakaaaaa... ISA

Standard users: Hentikan jualan sos cili 1Malaysia

Ujian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Ujian bagi produk berkenaan dijalankan oleh Unipeq Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia.

Ketika dihubungi, ketua pegawai eksekutif, Standard Users, DN Ratna berkata, organisasinya telah menjalankan penyelidikan seumpama itu selama lebih tiga tahun dan memutuskan untuk memasukkan produk 1Malaysia dalam kajian kerana pengguna sedang digalakkan membeli produk itu.

NONEKatanya, sampel sos cili berkenaan diperolehi dari kedai-kedai runcit dan pasar raya besar di sekitar Lembah Klang antara bulan Ogos dan September lalu.

Mengulas keputusan kajian itu, Ratna menggesa Kementerian Kesihatan untuk segera menghentikan jualan sos cili 1Malaysia.

"Kesan logam berat itu boleh menyebabkan keracunan. Jika seseorang menggunakan jenama itu bagi jangkamasa yang lama, logam itu akan terkumpul di rambut, tisu dan bahagian-bahagian badan yang lain ... Jika mereka orang yang terdedah itu tidak sihat, maka kesannya lebih cepat dan nyata.

"Ini berkaitan logam berat, mereka (Kementerian Kesihatan) sepatutnya tidak membenarkan jualan produk itu sehingga mereka sahkannya dengan ujian sendiri dan mengambil tindakan lanjut," katanya.

Menurut laporan itu, raksa yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf pusat tunjang serta sistem endokrin, yang berpotensi membawa kepada kerosakan buah pinggang. Mkini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...